Cu toții știm că un copil, de multe ori, e echivalent cu o mare energie. O energie ușor neastâmpărată în unele cazuri, o energie greu de stăpânit , o energie din cauza căreia am putea să ne definim copilul cu ajutorul cuvintelor “neastâmpărat”, “rău” sau “obositor”.
Ceea ce mulți nu știm, e că aceste manifestări pot fi primele simptome ale unei tulburări cu deficit de atenție, numită și ADHD. Această afecțiune este cronică și își pune amprenta pe milioane de copii și care poate persista sau aparea chiar și la persoanele adulte.
ADHD-ul nu afectează un singur aspect, ci este o combinație de probleme persistente, precum dificultatea de a menține atenția, hiperactivitatea și comportamentul impulsiv.
Cum ne dăm seama dacă copilul nostru suferă de ADHD?
Diagnosticarea cu ADHD reprezintă un proces format din mai multe etape, nu este un singur test ce ar putea oferi un rezultat pozitiv sau negativ.
Un prim pas spre aflarea unui răspuns este o vizită la un specialist. Acesta va pune o serie de întrebări referitoare la comportamentul copilului în diverse medii pe care acesta le frecventează zilnic, cum ar fi familia și casa, parcul de joacă și scoală. Persoanele care suferă de această afecțiune, prezintă un model în lipsa concentrării sau a hiperactivității cum ar fi următoarele, împărțite pe două cazuri:
În cazul puterii de concentrare:
- Nu acordă importanță detaliilor
- Pare să nu asculte atunci când cineva comunică cu el/ea
- Nu urmează instrucțiuni, oricât de clare ar fi
- Nu este organizat
- Evită sarcinile de lungă durată
În cazul hiperactivității și impulsivității:
- Vorbește excesiv
- Întrerupe discuții
- Nu poate stă într-un singur loc mai mult timp
- Nu poate aștepta în timp ce stați la rând undeva
Există mai multe tipuri ale tulburari ADHD? Cum se tratează?
Da, există trei tipuri, și-anume tipul combinat, tipul caracterizat de neatenție (deficit de atenție) și tipul caracterizat de hiperactivitate și impulsivitate.
În funcție de tipurile de simptome, persoana este încadrată în unul din cele trei tipuri de mai sus. Pentru un diagnostic corect, vor fi luate în considerare simptomele care persistă deja de mai mult de 6 luni.
Se poate trata cu medicamente sau prin terapie.
În cazul medicamentelor pot aparea diferite efecte secundare și sunt greu tolerate de copii, putând și creea dependență mai târziu. Terapia reprezină lucrul copilului cu un psihoterapeut, cu familia sau în terapie de grup cu alți copii.
Noi, cei de la Asociația la Timp, suntem alături de copilașul tău dar nu numai, ci și de tine și vă putem ajuta prin ședinte de terapie individuală la centrele noastre din orașul Iași.
La începutul terapiei de integrare senzoriala combinata cu alte tipuri de terapii, Cezar a inceput sa fie mai liniștit, sa se cațere mai puțin in timpul liber, sa se joace mai adecvat și mai mult timp intr-o activitate
Cezar este un copil schimbător ca și stare și comportament. Are zile și zile..dar este mai conștient ca orientare in spațiu 🙂
Din punctul meu de vedere s-u redus și momentele de refuz și tantrum…Chiar dacă mai sunt episoade, se calmează mai repede
Și cel mai important este relația pe care o are cu terapeuții …niciodată nu a refuzat sa meargă la terapie
Contactul vizual s-a îmbunătățit
Înțelege mult mai mult ce i se cere. Raluca
Ne puteti contacta la nr de telefon 0754 390 804, pe adresa de mail contact@asociatialatimp.ro sau să ne lăsați un mesaj pe pagina de facebook a Asociației La Timp