Psihoterapia se refera la o varietate de tehnici si metode folosite pentru a ajuta copiii si adolescentii care se confrunta cu dificultati cu privire la emotii sau comportamente. Desi exista diferite tipuri de psihoterapie, fiecare se bazeaza pe comunicare, ca instrument de baza, pentru a aduce o schimbare in sentimentele si comportamentele unei persoane. Psihoterapia poate implica un singur copil, un grup de copii, o familie sau mai multe familii. La copii si adolescenti, jocul, desenul, creatiile si desigur vorbirea, sunt modalitati importante de a impartasi sentimentele si de a rezolva problemele.
Ca parte din evaluarea initiala, un profesionist calificat in sanatate mintala va determina nevoia de psihoterapie. Aceasta decizie se va intemeia pe diverse aspecte, cum ar fi problemele curente ale copilului, istoria lui, nivelul de dezvoltare, capacitatea de a coopera la tratament, si ce interventii sunt cele mai potrivite pentru a rezolva problemele prezentate. Psihoterapia este adesea folosita in combinatie cu alte tratamente (medicamente, gestionarea comportamentului sau consilierea scolara). Relatia care se dezvolta intre terapeut si pacient este foarte importanta. Copilul sau adolescentul trebuie sa se simta confortabil, in conditii de siguranta, ascultat si inteles. Acest mediu de incredere il face pe copilul sa-si exprime mult mai usor gandurile si sentimentele si este util terapiei.
Psihoterapia ajuta copiii si adolescentii intr-o varietate de moduri. Ei primesc sprijin emotional, rezolva conflictele cu oamenii, isi inteleg sentimentele si problemele astfel incat sa incerce noi solutii la probleme vechi. Obiectivele terapiei pot fi specifice (schimbarea comportamentului, imbunatatirea relatiilor cu prietenii sau familia) sau mai generale (scaderea anxietatii, o mai buna stima de sine). Durata psihoterapiei depinde de complexitatea si gravitatea problemelor. Daca problemele persista pe o perioada extinsa de timp sau in cauza sunt alte persoane implicate in viata copilului, ar fi bine sa luati in considerare cautarea unui specialist pentru a beneficia de evaluare si interventie terapeutica.