Kinetoterapia utilizează ca mijloace mișcările active și pasive și are scopul de a preveni, de a corecta și de a recupera deficitul funcțional care se poate dezvolta în orice stadiu de evoluție al bolii de natură neurologică, ortopedică și reumatologică. Programele kinetoterapeutice sunt concepute ținând cont de vărstă, sex, afecțiunea existentă și stadiul de evoluție, dar și de alte afecțiuni care pot fi prezente. Unul dintre scopurile principale ale programului de kinetoterapie este de a menține starea de bine, chiar și atunci când anumite încercări nefericite afectează perioada copilăriei.
Gimnastica bebelusului este o forma terapeutica de joc, practicata pentru sanatatea si dezvoltarea generala a acestuia.
Pentru ca fiecare sedinta de gimnastica sa fie dorita de copii, acestea trebuie practicate cu rabdare, cu afectiune de catre personalul calificat, rezultatele fiind vazute prin raspunsul pozitiv si fericit al fiecarui copil la ceea ce se cere de la el.
Practicate cu regularitate si perseverenta, sedintele vor aduce numai beneficii pentru sanatatea fizica si emotionala a copiilor.
Desi multi parinti nu cunosc acest aspect, kinetoterapia poate fi aplicata mai multor tipuri de afectiuni (nu doar cele de natura ortopedica) si este initiata imediat ce starea de sanatate se stabilizeaza. Este recomandata de medic pentru a remedia sau a sustine recuperarea functiei motorii, reduce sansele de complicatii (tromboembolism, infectii de tract respirator, escare, contracturi musculare etc.) si pentru a mentine capacitatea generala fizica a pacientului deoarece de obicei dupa o boala, interventie chirurgicala sau trauma, muschii umani se slabesc, mobilitatea articulara scade, miscarile naturale sunt alterate si in final toate trasaturile fizice umane au de suferit. De asemenea, kinetoterapia este indicata de medic in cazul in care exista dureri de spate, dureri articulare, mobilitate articulara redusa ca urmare a traumei, a posturii defectuoase sau a altor afectiuni musculo-scheletice.